Door Peter Aansorgh © copyright Peter Aansorgh Producties

Een platte band komt altijd ongelegen. Maar ook gering luchtverlies kan veel problemen geven. Twee problemen die kunnen worden bestreden met Ride-On anti-lekformule.

Een lekke band vervangen door een reservewiel is nooit leuk. In het gunstigste geval ontdek je de platvoet ‘s morgens voor je weg wilt. Dan kun je hem op de oprit verwisselen, terwijl je je loopt op te vreten dat je te laat komt. In een ongunstig geval sta je op de vluchtstrook te prutsen, terwijl de vrachtwagens vlak achter je de plooi uit je broek rijden. In de regen, als het tegen zit. En gesteld dat je auto nog een reservewiel heeft, want bij veel merken wordt die standaard al niet meer meegeleverd. Dat heeft alles te maken met het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een band weegt met velg al gauw tussen de 15 en 25 kg en als je dat weg kunt laten hoef je minder gewicht te verplaatsten. Dat scheelt in het brandstofverbruik.

 

Anti-lekbanden

Het zou dus prettig zijn om te kunnen voorkomen dat je lek rijdt. Ook bandenfabrikanten weten dat. Zo levert Pirelli de zogenaamde “seal inside”- technologie. Hierbij is aan de binnenzijde van het loopvlak een elastische gom aangebracht, die is afgedekt met een nylon folie. Wanneer de band lek wordt geprikt, zal de gom de spijker of andere inrijding afknellen en afdichten. Wordt de inrijding verwijderd, dan zal de gom het gat in worden getrokken en het gat afdichten.

Continental levert eveneens banden met een dergelijke laag, al praat Continental niet over een elastische gom maar over een dikvloeibaar dichtingsmiddel, dat gaatjes tot 5 mm kan afdichten. Het voordeel van de ContiSeal en de Pirelli Seal Inside is dat deze banden op standaard velgen kunnen worden aangebracht en dat ze geen invloed hebben op het veersysteem of het comfort, zoals dat met runflat banden wel het geval is. Runflat banden gaan uit van een ander principe: die hebben stijve wangen die de nodige stabiliteit handhaven wanneer de lucht uit de band ontsnapt, zodat je stuurstabiliteit intact blijft en je naar een veilige plek kunt doorrijden. De “seal” banden voorkomen luchtverlies. Het nadeel van de seal-systemen is dat de rijder het wellicht niet door heeft dat hij een spijker of schroef in zijn band heeft en dat deze bij een ongunstige positie meer schade zou kunnen aanrichten. Het verdient dan ook aanbeveling om de band na het ontdekken van een inrijding door een specialist te laten controleren.

 

Ride-On

Nu heeft niet elk merk een “seal-inside” band in huis. Ook hebben veel mensen een voorkeur voor een bepaald bandenmerk, al is het maar vanwege de prijs of omdat de auto er ooit mee werd afgeleverd. Maar ook dan is het mogelijk een “seal-inside” aan te brengen, bijvoorbeeld met Ride-On, een product van het Amerikaanse “Inovex Industries”. Dit product bestaat uit een dikvloeibare vloeistof, die via het ventiel in de band wordt gespoten. Na het inbrengen van de vloeistof moet een rit van een kilometer of tien worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de vloeistof zich gelijkmatig over het oppervlak van de binnenkant van de band verspreidt. Daarna gedraagt de vloeistof zich zoals de “seal inside”- oplossingen van de bandenfabrikanten zelf.

 

Balanceren

Er zijn meer producten in de handel die zoals Ride-On in de band worden gegoten. Ride-on onderscheidt zich onder meer van deze producten doordat de vloeistof “Twaron” bevat, een aramidevezel die de afdichting van het gat versterkt en er zo voor zorgt dat 95% van alle inrijdingen met een diameter tot 6,5 mm duurzaam kunnen worden gedicht. Dat gaat zo snel, dat er geen meetbaar drukverlies in de band optreedt als een spijker uit de band wordt verwijderd. Een corrosieremmer zorgt daarbij dat staaldraden uit het karkas, die door de inrijding “bloot” komen te liggen, beschermd worden tegen corrosie. Maar er zijn meer voordelen: het product vermindert ook de porositeit van de banden. Rubber is van nature enigzins poreus, waardoor een band langzaam lucht verliest en de rolweerstand toeneemt. Elke 0,2 bar spanningsverlies in een band geeft 1% meer verbruik en dus 1% meer CO2-uitstoot. Een lage bandenspanning is dus schadelijk voor het milieu. Maar er ontstaat ook meer vervorming, wat extra warmteontwikkeling en vermoeiing van het karkas veroorzaakt. Dat kan zelfs karkasbreuk veroorzaken. Het is duidelijk dat automobilisten hun bandenspanning wekelijks zouden moeten controleren, maar dat gebeurt niet. Veel automobilisten rijden met te zachte banden. Daardoor zou 5% meer brandstof worden verbruikt dan nodig is. Met Ride-On zou de poreusiteit – althans op het loopvlak – met maar liefst 500% worden teruggebracht, zodat het drukverlies sterk vermindert. Volgens Ride-On kan de brandstofbesparing hierdoor oplopen tot 3%, terwijl banden tot 25% langer meegaan.  Een verder voordeel van deze manier van lekpreventie is volgens Ride-On dat er een vorm van hydrodymanische balancering ontstaat, die zorgt dat er minder trillingen optreden.

 

Doseringen

Ride-On wordt in Nederland geleverd door Tire Protection Systems b.v en is beschikbaar van alle soorten voertuigen met luchtbanden, van fietsen en motorfietsen tot vrachtwagens en tractoren. Het product is werkzaam van -40 tot meer dan 100 graden en is volgens Ride-On veilig voor tpms-systemen. Er zijn verschillende doseringen, die per voertuig en bandenmaat verschillen. Ride-on is bezig om een aantal grootschalige testen van hun product op poten te zetten. Aftersales Magazine zal die uiteraard op de voet volgen…

 

Meer info: www.ride-on-nederland.nl