Door Peter Aansorgh © copyright Peter Aansorgh Producties

Een dubbele ziel, zo beschrijft Fiat de nieuwe Doblò, die als bestelwagen en als MPV leverbaar is. Voor beiden geld dat de prestaties en de functionaliteit sterk zijn verbeterd, zodat ze veelzijdigheid aan rijplezier koppelen – dubbel “fun” dus!

 

De tijd dat bestelwagens kale, oncomfortabele spaarvarkens waren, ligt al enige tijd achter ons. Qua rijcomfort doen bestelwagens vaak nauwelijks onder voor personenauto’s. En dat geldt zeker voor de nieuwe Fiat Doblò. Die beschikt voor 2015 zelfs over een onafhankelijke “bi-link” achterwielophanging, zodat het weggedrag dicht tegen dat van een gewone personenauto aan komt te liggen. Maar dat is niet het enige. Het rijgemak wordt ook naar een hoger niveau getild door een aangepaste koppeling, een herzien schakelmechanisme en een serie motoren die elk 40% meer koppel leveren dan voorheen.

 

Benzine

De Fiat Doblò is niet alleen leverbaar als “grijs kenteken” bedrijfswagen, maar ook in een personenwagenvariant. In die hoedanigheid heeft de klant keuze uit drie motoren. Het gamma begint met een 1.4 liter zestienklepper, die 95 pk levert. Deze krachtbron wordt gekoppeld aan 5-versnellingsbak. Met deze motor verbruikt de Doblò 7,2 l/100 km, goed voor 165 gram CO2  per kilometer. Wie iets meer pit wil, kan kiezen voor de 1.4 liter turbomotor, die 120 pk aan de krukas brengt. Deze heeft een zesversnellingsbak en biedt een gecombineerd verbruik van 7,2 liter/100 km bij een uitstoot van 169 gram CO2. Een milieuvriendelijk alternatief biedt dezelfde motor met aardgas/bi-fuel systeem, die op aardgas 4,9 kg/100 km verbruikt, goed voor 134 gr CO2. De Dieselmotoren, die voor de Cargo-versies beschikbaar zijn, zijn op de geel-kenteken versies niet leverbaar, vermoedelijk omdat ze nog niet aan de Euro 6-emissienormen voldoen.

 

Veel versies

De Doblò biedt als personenauto veel mogelijkheden. Zo zijn er twee wielbasissen, twee dakhoogtes, elf carrosseriekleuren en vijf interieurkleuren beschikbaar. Het totaal vernieuwde dashboard word afhankelijk van de versie (Pop, Easy of Launge)  in verschillende contrasterende kleuren uitgevoerd. In dat dashboard zijn er standaard twee airbags ondergebracht, verder zijn er verschillende infotainmentsystemen verkrijgbaar zijn, variërend van een FM-radio/MP3-speler met bluetooth tot het luxe “Uconnect”-systeem, dat over bluetooth, een 5″ screen, navigatie en Eco-assistentiesoftware beschikt. Andere assistentiesystemen zijn ESP, ASR, EBD, HBA en Hil Holder. Als optie is er een handmatige of automatisch geregelde airco leverbaar.

 

Veelzijdig met bagage

Ook het interieur van deze MPV is zeer veelzijdig. Standaard zijn er vijf zitplaatsen, waarbij de achterbank in verhouding 60/40 neerklapbaar is. Een derde zitrij met twee uitneembare zittingen is mogelijk. De tweede zitrij is niet uitneembaar, wel kunnen de stoelen weggeklapt. Ook de rugleuning van de passagiersstoel is neerklapbaar, zodat gemakkelijk lange voorwerpen kunnen worden vervoerd. De bagagemogelijkheden zijn dus enorm, variërend van 790 liter tot 3200 liter bij de korte wielbasis en van 1050 liter tot 4000 liter bij de lange wielbasis. Verder heeft de Doblò ook nog bagagebakken aan het plafond. De hoedenplank heeft een draagvermogen van 70 kg en kan ook op halve hoogte tussen de net afgewerkte wielkasten worden gehangen, zodat de bagageruimte in twee horizontale compartimenten wordt verdeeld.

 

Cargo

De personen-Doblò is gebaseerd op de bestelwagenuitvoering, waarvan af fabriek maar liefst 1000 verschillende versies en uitvoeringen leverbaar zijn. Die zijn gebaseerd op twee wielbasissen en de twee dakhoogten, – een chassis-cabine-versie en een Workup. Het eigen gewicht van de Doblò begint bij 1215 kg voor L1H1 tot 1475 kg voor L2H2. Qua laadvermogens is er keuze tot 1 ton, qua laadvolume tot 5,4 M3. De laadlengte is 1,82 meter in standaard wielbasis, 2,17 meter bij L2. De laadbreedte tussen de wielkasten bedraagt 1,23 meter en dat betekent dat er twee europallets in de L2-versie passen. Die zijn gemakkelijk te laden via de 180° deuropening en vast te zetten via de zes standaard sjorogen op bodem. Standaard heeft de Doblò twee stoelen, tegen meerprijs is er een niet al te brede tweezitsbank verkrijgbaar, waarvan de middelste rugleuning in neergeklapte toestand als tafel of clipboard te gebruiken is. Onder de opklapbare zitting zit een opbergvak. Qua techniek zijn er geen verschillen, behalve dat de Cargo andere buitenspiegels heeft. Deze hebben een aparte dode hoek-spiegel, omdat het zicht naar achteren  vanwege de scheidingswand en de dichte deuren anders beperkt is. Beide zijn optioneel overigens wel met ruiten verkrijgbaar.

 

Diesels

De bestelwagenuitvoeringen van de Doblò zijn niet alleen met de benzinemotoren verkrijgbaar, maar ook met Fiat’s viercilinder Multijet II-turbodiesels met intercooler. Deze motoren maken gebruik van een common rail met 1800 bar druk en nieuwe, snel schakelende injectoren die tot acht maal per verbrandingsslag kunnen inspuiten. Er is keuze uit een 1.3 litermotor in 75 of 95 pk uitvoering, een 105 pk sterke 1.6 liter of een 135 pk sterke 2.0 litermotor. Opvallend is dat alleen de 1.3 liter diesel een distributieketting heeft, alle anderen hebben een nokkenasaandrijving met getande riem. De 1.3 en 1.6 liter dieselmotoren zijn ook in zuinige “Ecojet”-uitvoering te koop, waarvan het brandstofverbruik dankzij een start-stopsysteem, banden met lagere rolweerstand, een slimme dynamo, een brandstofpomp met variabele opbrengst en een aerodynamica pakket 15% lager ligt: 4.4  liter/100 km voor de 1.3 litermotor (115 gram CO2), 4.7 liter/100 km voor de 1.6 (127 gram CO2).

 

Veel comfort

Op de weg presenteert de Doblò zich als een prettig en direct sturende auto. Het met leer beklede, in hoogte verstelbare stuur ligt lekker in de hand, De zit is zeer comfortabel: de stoelen zijn goed gevormd en hebben een stevige zitting, met soepele opstaande zijranden. De spiegels zijn groot en bieden goed zicht. de versnellingsbak schakelt licht en zeer precies en de koppeling gaat licht met een duidelijk aangrijpingstraject. Het gaspedaal heeft een ietwat lange slag, het rempedaal kenmerkt zich door een lekker progressieve opbouw van de remkracht, die zelfs met belading weinig te wensen overlaat. De vering van de Doblò is  stevig en duidelijk, waarbij de Doblò nauwelijks overhelt in de bochten. Maar wat bovenal opvalt, is dat het geluidsniveau bij de diesels al aangenaam laag is, terwijl de benzinemotoren helemaal stil zijn. De Doblò’s maken 3 dB(A) minder geluid dan hun voorgangers dankzij betere geluidsdempende materialen.

Qua prestaties heeft de Doblò-rijder weinig te klagen. De 1.3-dieselmotor presteert al best indrukwekkend, vooral omdat het koppel bij lage toeren al zo hoog is dat je heel gemakkelijk ruim onder de 2000 tpm kunt blijven. Met de 1.6 liter dieselmotor en de 1.6 liter benzinemotor is de Doblò ronduit vlot en levendig.

 

Cost of ownership

De Nuovo Doblò Cargo is leverbaar vanaf €10.900,- ex BTW en BPM, de Doblò personenwagen begint bij 23.995,- inclusief BTW en BPM. Gemiddeld zijn de Doblò’s daarmee. Daar staat tegenover dat de Doblò-eigenaar zich volgens Fiat mag verheugen in een 2% hogere restwaarde en in een onderhoudsinterval van slechts 30.000 km of twee jaar. Eventueel heeft Fiat via Mopar diverse service- en fleetmanagementconcepten op de plank liggen om de kosten hiervan op aangename wijzen te budgetteren.