Door Peter Aansorgh en Koen Alders © copyright Peter Aansorgh Producties

Het Japanse Subaru staat bekend om zijn degelijkheid,  zijn betrouwbaarheid en de voordelen van vierwielaandrijving. Toch is het marktaandeel bescheiden. Met nieuwe modellen en nieuwe veiligheidstechnieken hoopt het merk de koper te verleiden.

 

Subaru is een bijzonder merk. Waar andere merken zich op lijnmotoren richten, bouwt het Japanse merk al sinds 1966 boxermotoren. En dat blijft ze doen, aangezien het volgens Subaru een ideaal concept is. Zo heffen de tegenover liggende cilinders elkaars primaire en secundaire onbalans op, zodat er zonder balansassen een trillingsvrije loop wordt verkregen. Dat bouwt lichter en met minder verliezen aan wrijving tussen overbrengingen. Een ander voordeel is dat een boxermotor heel vlak bouwt en dus laag in de auto kan worden gebouwd. Dat is veiliger, want bij een aanrijding verdwijnt het blok niet in, maar onder de auto, waardoor er effectief grotere kreukelzones ontstaan. Bovendien zorgt deze bouw en plaatsing voor een laag zwaartepunt, waardoor de auto minder overhelt in bochten. Het heeft dus een positieve invloed op de wegligging, die ook nog profiteert van de vierwielaandrijving, die Subaru zonder uitzondering op alle modellen toepast. Tegenwoordig op de meeste modellen gecombineerd met een “Lineartronic” CVT met duwband. Dat systeem zorgt dat de overbrenging altijd naadloos op een optimaal verbruik kan worden afgesteld, waardoor het brandstofverbruik van Subaru’s niet alleen behoorlijk laag ligt, maar volgens Subaru ook heel dicht tegen het ECE-verbruik aanligt. Iets wat niet veel merken kunnen zeggen…

 

Marktaandeel

Wereldwijd gezien mag Subaru niet klagen. De verkopen zijn met 10% gestegen naar 914.000 auto’s, waarvan er 56.000 hun weg vonden naar Europese automobilisten. Voor 2015 gokt het merk op een groei van nogmaals 3%. In Nederland is het succes echter maar marginaal: in het segment van vierwielaangedreven benzineauto’s heeft het merk weliswaar 10,4% van de verkopen in handen, maar van de totale personenautoverkopen waren er in 2014 slechts 643 van de 387.835 auto’s voorzien van het Subaru-logo, een aandeel van 1,67%. Iets waar nieuwe modellen en een duidelijke PR-strategie verandering in moet brengen: “Het zwaartepunt van ons merk ligt op de lifestyle, de veiligheid en het rijplezier”, aldus Tomoya Inoue, president van Subaru Benelux. “Door de boxermotor en de vierwielaandrijving heeft de auto een ideale balans en een uiterst neutraal weggedrag. Dat geeft de rijder veel vertrouwen en verhoogt het rijplezier. Het is ook veel veiliger, dat merk je aan de controle die je hebt bij uitwijkmanoeuvres. Nu moeten we dat nog aan de mensen overbrengen. Daarvoor waren we aanwezig op de RAI, verder organiseren we testritten waarbij mensen het zelf kunnen ervaren. De betrouwbaarheid staat buiten kijf: bij duurtesten met standaard auto hebben we 100.000 km probleemloos vol gas gereden, met gemiddeld 223,345 km/uur! En onlangs hebben we op de Nürburgring aan een 24-uursrace meegedaan. Subaru heeft daarin de SP 3T-klasse gewonnen. Verder besteden we veel aandacht aan de aftersales. De kwaliteit van het onderhoud en de ervaring met de werkplaats is immers bepalend voor het imago van het merk.”

 

Drie modellen

Voor 2015 start het Subaru-offensief met drie nieuwe modellen: de Outback, de vernieuwde Forester – nu ook met diesel en automaat, en de vernieuwde XV. De XV is het “instapmodel”, leverbaar vanaf vanaf 24.995,-. De XV is verkrijgbaar met een  met 114 pk sterke 1.6 liter benzinemotor (6,3 l/100 km, 146 g CO2/km), een 150pk sterke 2.0 (6,6 l, 153g) en een 147 pk sterke 2.0 Diesel (5,6 liter, 146 gram), die in tegenstelling tot alle andere auto’s met handgeschakelde bak wordt geleverd.

De Forester is verkrijgbaar vanaf €34.995,- en voorzien van dezelfde 2,0i-motor (nu 6,5 l, 150gr), een 240 pk sterke 2.0XT-krachtbron (8,5 l, 197g) of een 2.0D (6,1 l, 158 g), allen voorzien van CVT. Datzelfde geldt voor de nieuwe Outback, die zowel over een fraaier en comfortabeler interieur beschikt als over een nieuw design. De Outback is leverbaar met een 175 pk sterke 2.5i-motor, (7,0 l, 161 g) of de 2.0D, (6.1l, 159 g).

 

Eyesight

De Outback is het eerste model dat profiteert van het nieuwe “Eyesight” veiligheidssysteem. Dit bestaat uit twee naast de binnenspiegel geplaatste camera’s, die de afstand tot de voorligger meten. Wordt die voor de snelheid te laag, dan gaat de auto zelfstandig in de remmen. Iets wat we zelf mogen proberen met een (uiteraard) zachtaardig obstakel. Niet remmen en hopen dat de Outback het doet. Doodeng, maar het werkt. Net zoals de vierwielaandrijving op de XV, waar we slalomproeven mee doen. Je voelt dat de auto op alle vier de wielen gelijke grip houdt, waardoor er geen over- of onderstuur ontstaat en je zelf optimale controle over het voertuig houdt. Datzelfde geldt voor de Outback, waarmee we op hoge snelheid een uitwijkmanoeuvre doen. De stabiliteit en controle is verbluffend, mede dankzij het goed werkende ESP-systeem. Controle is ook het magische woord voor de Forester waarmee we een offroadparcours afleggen. De X-mode van de vierwielaandrijving zorgt dat de auto zelfs op straatbanden behoorlijk steile heuvels op- en afkruipt, ondanks sporen en modderpoelen. Indrukwekkend. Voeg dat – op alle modellen – bij een uiterst nette, premium afwerking (zonder goedkope plastics dus), een zeer stil functionerende CVT-aandrijving, concurrerend lage rijklaargewichten en dito brandstofverbruikscijfers en je kunt geen reden bedenken waarom het marktaandeel van Subaru niet pijlsnel omhoog zou schieten…