Door Peter Aansorgh © copyright Peter Aansorgh Producties

Er zijn maar twee linker bochten op het circuit van Spielberg, maar het zijn wel de lekkerste van de hele omloop. Het asfalt is breed en het voelt of de nieuwe Continental SportAttack 3 zich vastvreet in het asfalt. En dat is ook zo…

 

Macroruwheid, microruwheid, het zijn woorden die beschrijven wat er gebeurt als het rubber het asfalt raakt. Een wetenschap die van groot belang is om te bepalen hoe de grip tot stand komt, met name als dat asfalt ook nog nat is. En dat is waar Continental de aandacht op heeft gericht bij de ontwikkeling van de nieuwe Conti SportAttack 3, die de SportAttack 2 gaat vervangen. Waarbij de “3” met name moet zorgen dat snelle supersportmachines en superbikes beter aanvoelen in de regen, want dat stond hoog op het wensenlijstje van motorrijders die met de SportAttack 2 onderweg waren.

 

20 eurocent

Om tot betere prestaties te komen ontwikkelde Conti een totaal nieuwe band. De SportAttack 3 kreeg een karkas van rayon, met daar overheen “breaker-laag”, die eveneens van deze supersterke kunststofvezel is gemaakt. Daar overheen ligt een 0° radiaalgordel van staaldraad, die de groei op hoge snelheid beperkt en daarmee voor de nodige stabiliteit zorgt. Het geheim van de smid ligt echter grotendeels in de compound. En dan specifiek in de manier waarop het rubber in staat is om zich om de micro-ruwheid van het asfalt te plooien, want dat bepaalt hoe groot het werkelijke contactvlak is. Dat contactvlak lijkt ongeveer de grootte van een creditcard te hebben, maar als je een rubbersamenstelling van carbon black hebt, dan is het rubber te stug en blijft het op de toppen van de microruwheid lopen. Het werkelijke contactoppervlak heeft dan de grootte van een eurocent. Door de juiste silica-toepassing kun je dat werkelijke contactvlak vergroten tot het niveau van een 20 cent munt en dat heeft volgens Conti vooral veel effect als het nat is. En ook de temperatuur is belangrijk, vandaar dat Conti gezorgd heeft dat de band diverse temperatuurzones kent. Deze “multigrip technologie” zorgt tijdens het gebruik voor de juiste grip op elke hellingshoek. Daarnaast is het oppervlak van een nieuwe band voorzien van een af fabriek aangebrachte ruwheid. Dankzij deze traction skin voelt de band vanaf nieuw direct goed aan.

 

 

Drainage

Een mooi woord voor waterafvoer, maar natuurlijk erg belangrijk voor de nat-weer eigenschappen van een band. Daarvoor is het profiel weer sterk verbeterd. De Conti SportAttack 3 heeft meer groeven naar de zijkant van de band. Die bieden 5 tot 30% meer drainage, zodat de asymmetrische profielblokken beter contact met het asfalt houden. De grote blokken zorgen ook voor goede grip op het droge, terwijl een “slick-strip” in het midden voor goede tractie en een laag slijtageniveau zorgt

De verbeterde drainage zorgt dat je harder kunt rijden voordat er aquaplaning optreedt. Bij aquaplaning kan de band niet meer door de waterlaag drukken en gaat deze op de waterlaag waterskiën. Iets dat vrij plotseling gebeurt. Wat dat betreft is het niet zo gunstig als je harder kunt rijden voordat het optreedt, want dan ga je ook harder onderuit als het gebeurt. Continental besloot daarom om niet de volle grip te gebruiken, maar om in plaats daarvan te proberen het overgangsgebied te vergroten en vooral om ervoor te zorgen dat je voelt dat je de grens nadert. Want dat is de manier om te voorkomen dat je het grensgebied overschrijdt. Deze “Grip Limit Feedback Technology” zorgt voor meer veiligheid en vooral voor een veiliger, prettiger gevoel.”

 

Gripgevoel

De SportAttack 3 is een sportband “met circuitcapaciteiten”. Maar de meeste mensen zullen ermee op straat rijden en dat is dus ook waarmee we beginnen, op de prachtige bergwegen tussen Graz en Spielberg. De lime-groene Kawasaki ZX-10R, die ik voor deze sessie heb gekozen, laat zich daarbij lekker stabiel over de lange, doorlopende bochten van de grote toegangswegen jagen. Op de krappere bochten, waarop we later terecht komen, doet de Kawa het ook niet verkeerd. Het gripgevoel is goed, ik heb hoogstens het idee dat de vering iets te veel onderuit staat. Hij stuurt wel goed in, maar laat zich net niet lekker echt plat leggen. Maar ondanks dat het enige tijd geleden is dat ik zo supersportief onderweg was, kan ik mijn collega’s goed bijhouden, waarbij ik er vooral op let dat ik goede lijnen rijdt en vroeg op het gas ga, wetend dat er een KTRC-tractiecontrole op de machine zit. Die hoeft echter nooit aan het werk, wat aangeeft dat de Continental SportAttack 3 nog een ruime mate van grip tussen de groeven in petto heeft…

 

Ingraven

Mijn vermoedens worden op het circuit bevestigd. Nadat de bandenspanning achter naar 2.0 bar is verlaagd, stap ik op een BMW S1000RR, die de kont duidelijk verder omhoog heeft staan. Wat een kanon, trouwens! Het ding is superwendbaar, heeft een quickshifter die zowel omhoog als omlaag werkt en trekt vanuit nul als een beer. De combinatie van de S1000RR en de Conti SportAttack 3 geeft me enorm veel vertrouwen, waardoor ik de wat weggezakte circuitvaardigheden redelijk vlot weer op peil heb. In bocht één, een scherpe bocht aan het eind van een helling, laat de RR zich razendsnel plat leggen. En zelfs bocht twee, een akelig scherpe en krappe bocht, weet ik dankzij het gemakkelijke stuurgedrag “onder de knie te krijgen” en vol uit te accelereren, waarbij de SportAttacks geen krimp geven. Nog veel leuker zijn rechterbocht drie en linkerbochten vier en vijf, waar ik zowel op de BMW als op de Suzuki GSX-R1000 later geen genoeg van kan krijgen. De linkerbochten kun je als een hele lange linkerbocht rijden, daarbij tweemaal ietwat knikkend voor een “touchdown” die je het juiste gevoel van de hellingshoek geeft. En ook hier voel je gewoon dat er nog veel meer grip is, het lijkt of het rubber zich in het asfalt ingraaft. Dat zal die microruwheid wel wezen… Verder zijn de banden me eigenlijk niet opgevallen en dat betekent in feite voornamelijk dat ik nooit een moment heb gehad waarbij ik per ongeluk over de grenzen ging of een bocht niet haalde omdat ik de motor niet plat genoeg durfde te leggen. En dat betekent dat de Conti SportAttack 3 niet alleen zeeën aan grip biedt, maar ook de feedback die je nodig hebt om er gebruik van te maken.”

 

 

Leverbare maten Continental SportAttack 3

 

Voorwiel:

110/70ZR17 M/C 54W TL

120/60ZR17 M/C (55W) TL

120/70ZR17 M/C (58W) TL

 

Achterwiel

150/60ZR17 M/C 66W TL

160/60ZR17 M/C (69W) TL

180/55ZR17 M/C (73W) TL

190/50ZR17 M/C (73W) TL

190/55ZR17 M/C (75W) TL

200/55ZR17 M/C (78W) TL