Vriendelijke omnivoor

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is hij leverbaar: de Yamaha Ténéré 700. Een heerlijke, no-nonsense allesvreter. Geen would-be Dakar look-alike, maar een echte go-anywhere motor met een vriendelijk karakter.

Door Peter Aansorgh, foto’s Bart Aansorgh

De Yamaha Ténéré is een legende. 36 jaar geleden kwam de eenpitter op de markt, met een 30 liter brandstoftank en een 43 pk sterke, luchtgekoelde eencilinder met vier kleppen per cilinder. In de loop der jaren werd het model doorontwikkeld en kreeg hij een vloeistofgekoeld blok met een vijfkleps SOHC-kop, die later weer werd ingeruild voor een vierklepper. De laatste uitvoering was goed voor 48 pk bij 6.000 tpm en een maximum koppel van 58 Nm bij 5.500 tpm, dat alles gekoppeld aan een vijfversnellingsbak. Het eigen gewicht was 183 kg. Daarmee was het een van de laatste motoren waarmee “normale” mensen echt offroad konden. De motor was smal en relatief licht, waar andere merken verzand raakten in een wapenwedloop van pk’s en gewicht, doorgaans in een poging marktsegment van de BMW GS af te snoepen. De meeste huidige allroads zijn toermotoren met een avontuurlijke uitstraling, maar te zwaar om mee van het asfalt te gaan. Tot groot verdriet van echte allroad-liefhebbers. Een paar fabrikanten hebben echter naar het publiek geluisterd: KTM kwam met de Adventure 790 en Yamaha bracht de Ténéré 700.

De oude Ténéré was een echte go-anywhere motor

Doelgericht

De Ténéré 700 is het resultaat van een lang ontwikkelingsproces. Het CP2-motorblok mag dan van de Tracer 700 komen, dat wil niet zeggen dat het een opgeleukte Tracer is: de Ténéré is echt een speciaal ontwikkelde motorfiets, gericht op echt dual-purpose-gebruik. Dat begint al met het geheel nieuw ontwikkelde stalen vakwerkframe, dat middels demontabele onderbuizen ook de titel “dubbel wiegframe” zou mogen dragen. Opvallend is dat de onderste buizen via de schetsplaten van de voetsteunen aan het hoofdframe aansluiten. Je ziet ook dat er motorophangpunten aan het blok ongebruikt zijn en dat de schokdemper veel rechterop staat. Uiteraard staat het geheel hoog op de poten, voor heeft de Ténéré een 43 mm KYB USD met 210 mm veerweg en instelmogelijkheden voor de in- en uitgaande demping. Via ontluchtingsschroeven in de top kan eventueel opgebouwde druk worden afgelaten, zoals op echte offroads. De volledig instelbare KYB monoschokdemper biedt een veerweg van 200 mm en is voorzien van een handversteller voor de veervoorspanning. Alles is gericht op praktisch nut en echt offroad-gebruik. Zo heeft de Ténéré een aluminium carterbeschermplaat en een hooggeplaatste uitlaat, waar het water niet zomaar inloopt bij een doorwading. Hij staat op een 21 inch voorwiel en een 18 inch achterwiel, dat gemakkelijk over hobbels loopt. Hij heeft spaakvelgen – sterker en flexibeler dan gietwielen – en een klein ruitje dat genoeg bescherming biedt voor een snelwegrit. De gemakkelijk te bedienen zijstandaard heeft een grote voet voor zachte ondergrond. Aan alles is gedacht!

No nonsense

In het silhouet van de Ténéré herken je onmiddellijk de offroads waarmee in de Dakar wordt gereden: een vlak zadel waarop je naar achteren kunt schuiven, een evenwichtige verhouding tussen voor- en achterkant en een hoge voorkant. Het design is wat hoekig, de modieuze snavel, die veel allroads hebben, ontbreekt. Wel heeft de Ténéré een in hoogte verstelbaar spatbord, om ruimte voor modderige omstandigheden te houden. Daarboven steekt een halfhoog, doorzichtig rally-ruitje, dat doorloopt tot over de vier LED- projectielampen en LED dagrijverlichting, die goed licht bieden en waarvoor automobilisten op de snelweg graag aan de kant gaan. Het dashboard is een zwart-wit TFT display. Het is groot, eenvoudig, goed afleesbaar en overzichtelijk, maar een tikje saai om te zien. Hij heeft weinig knoppen, maar biedt veel informatie en is te bedienen via knoppen aan het stuur. Onderop het dasboard zit een knop waarmee je het ABS kunt uitschakelen wanneer je offroad gaat. Verder geen overbodige franje, geen in vijf standen instelbaar ABS, vijf motormodi of in zes gradaties instelbare tractiecontrole. Hij heeft helemaal geen tractiecontrole, trouwens, ook geen ride-by-wire, maar gewoon gaskabels die elke fietsenmaker in Kameroen of Tsjetsjenië zonder diagnosecomputer kan repareren. Wat erop zit, heeft nut. Zoals een bevestigingsbalk boven het dashboard voor navi, handkappen om je handen tegen takken te beschermen, bevestigd via contragewichten om eventuele trillingen tegen te gaan. Onder het zadel is ruimte voor een slotje, verder heeft deze Yamaha bagage-pilaartjes naast het zadel aan de zijkant zitten. Zaken die werkelijk nut hebben…

Ergonomie

Wanneer je offroad wilt rijden, moet je comfortabel op een motor kunnen staan. Dat betekent dat de motor smal moet zijn en dat hij goed aansluit op de benen, zodat je de motor ermee kunt sturen. Dat is prima voor elkaar bij de Ténéré. De brede, geribbelde voetsteunen geven goed steun, je kunt staan gemakkelijk bij het brede, conisch gevormde stuur. Ook zittend ligt het stuur lekker in de hand, de hoek voor je polsen is goed. Minder prettig vond ik op de eerste kilometers dat het motorblok uitsteekt en tegen je onderbeen drukt, maar na verloop van tijd merk je het niet eens meer en zit je lekker ontspannen, met een comfortabele kniehoek. De zithoogte is standaard 875 mm, deze testmotor van Yamaha is voorzien van het Rally-pakket, met het 44 mm hogere Rally zadel. Met mijn lengte (1.83 m) kan ik dan net met de voeten bij de grond. Als je goed kunt rijden is dat dus geen punt. Voor beginners zou ik het lagere zadel aanraden. Verder geen klachten over dit zadel. Het is smal, maar je zit er goed op. Ik ben twee keer een hele dag onderweg geweest zonder problemen met het zitvlees, dus kudos aan de zadelfabrikant. Je zit rechtop, met goed zicht in de ietwat smalle, hoekig gevormde spiegels. Het ruitje is effectief, het haalt de meeste winddruk weg, al is het niet heel stil achter de ruit. Er komt vast nog een hogere accessoireruit, al dan niet van Yamaha zelf. Lijkt me de moeite waard.  

Prestaties

De Ténéré is een motor waarmee je overal kunt en durft te rijden, omdat jij de baas bent en de motor niet met je aan de haal gaat. Dat wil niet zeggen dat de motor tam aanvoelt, in tegendeel. Voor de aandrijving heeft de Ténéré 700 de 689cc CP2 aandrijfunit van de MT-07 en de Tracer 700 onder de framebuizen. Voor deze toepassing is het blok wel onder handen genomen. Zo is de injectiemapping aangepast, evenals het koelsysteem, de uitlaattuning, de airbox en de eindoverbrenging (nu 46/15). Dat alles voor een sterker middengebied en een directe respons. Het eindresultaat is een maximum vermogen van 54 kW (73 pk) @ 9.000 tpm en een maximum koppel van 68 Nm @ 6500 tpm. Er is ook een A2-variant.

Roffel

Getallen zeggen weinig, belangrijker is hoe het voelt. En het voelt soepel en rap! De blok geeft een lekkere, rustige roffel met een ietwat rauw randje dankzij de 270° krukas. Die geeft hem een vonkinterval van 270°- 450°- 270° net als een V-Twin. Zodra je de goed doseerbare, kabelbediende koppeling loslaat gaat de Ténéré er beheerst vandoor. Ook in de dorpen en steden is hij de vriendelijkheid zelve dankzij de brede powerband: je kunt vanaf 2000 toeren het gas opentrekken, dan roffelt hij er netjes en gecontroleerd vandoor. Hij trekt dan lekker lineair door tot ongeveer 6000 toeren. Daarna doet hij er een schepje bovenop met een lekkere boost, maar nog altijd vergelijk vergezeld van een rustige, nette roffel. En dat is bijzonder, want deze motor is voorzien van een Akrapovic sportuitlaat, maar ook daarmee klinkt deze allroad heel beschaafd. Zelfs als je vol gas bij het stoplicht wegstuift. Want dat is het leuke aan deze Ténéré: als je hem laag op de toeren rijdt, is het een gemakkelijke, rustige allemansvriend. Maar krijg je het op je heupen, dan trek je hem door in de toeren en dan is het een razendsnelle, sportieve allemansvriend. De gasaanname blijft perfect, de bak schakelt soepel en precies en de afstanden tussen de versnellingen zijn goed gekozen. Dat merk je vooral in de file, waar je nooit loopt te zoeken tussen twee versnellingen. Hij trekt altijd wel en gaat er zelfs bij 120 in de zes nog vlot vandoor, met 5300 tpm op de klok. Zelfs bij 180 km/uur, als de oude 660 al lang en breed de handdoek in de ring had gegooid, trekt de 700 nog door. En dat terwijl de Ténéré nog behoorlijk zuinig is ook: ik reed twee tanks met 23 km per liter. Volgens Yamaha kom je dan ook 350 km ver, maar ik tankte toch met 254 km op de teller, als het een-na-laatste blokje van de benzinemeter al even uit was. Met dus nog 4,5 liter in de 16 litertank, waar niet alleen E10 in mag, maar zelfs minderwaardige stookproducten met een octaangetal van 90 RON, die je op je wereldreis wel eens tegen kunt komen.

Wegligging

Niet alleen motorisch is de Ténéré 700 een allemansvriend: ook qua weggedrag is hij zo volgzaam als een golden retriever. Je kunt een heel gemakkelijk manoeuvreren en eventueel staand op de voetsteunen door smalle weggetjes of gravelpaadjes sturen. Als je heel scherpe u-bochten wilt maken, is het wat lastig dat hij zo hoog is, omdat je dan toch graag een voet aan de grond wilt zetten. Je merkt daarbij ook dat hij een beetje een grote naloop van 105 mm en “luie” balhoofdhoek van 27° heeft. Dat is gedaan om te zorgen dat hij offroad over een goede rechtuitstabiliteit beschikt en om te zorgen dat hij op de snelweg stabiel blijft. Dat is hij, tot 180 km/h toen gaat hij kaarsrecht rechtdoor en laat hij zich niet van de wijs brengen als je wat aan het stuur trekt of wat langsrichels tegenkomt. Dat is met motoren met lange veerwegen vaak wel anders. De Ténéré is stabiel en stuurt gewoon lekker, ook op hoge snelheden. Je kunt hem precies mikken waar je hem hebben wilt; in lange doorlopers blijft hij neutraal en in scherpe bochten kun je hem perfect op de apex kwakken, zonder dat hij de neiging heeft om wijd te lopen. Ook als je remmend een bocht ingaat, merk je dat hij geen enkele neiging heeft om zich op te richten, hij valt ook niet verder de bocht in zodra je de rem loslaat. Het blijft heel vertrouwd aanvoelen, terwijl de Pirelli Scorpion Rally STR-banden toch een behoorlijk open profiel hebben. Ze hebben echter zat grip, zelfs in de regen, die ik in overvloed mocht meemaken deze week…!

Strak

De Ténéré schept veel vertrouwen. Enerzijds door het gemakkelijke stuurgedrag, dat profiteert van het lage gewicht van slechts 187 kg. Het komt echter ook omdat de machine goed in balans is. De gewichtsverdeling is 48% voor, 52% achter en de vering is van grote klasse. De veerweg is er, maar de vering is stug en progressief genoeg om een goede feedback aan een goed absorptievermogen te koppelen. Op klinkerweggetjes voelt het wat stug, maar als je dan de Brabantse gravelpaden op stormt merk je ineens hoe strak de motor blijft. Hij vliegt over kuilen en bulten alsof ze er niet zijn en hij duikt niet eens heel hard als je flink in de ankers gaat. De dubbele, 282mm remmen – voorzien van Brembo zwevend gelagerde tweezuigerremtangen – zijn goed te doseren. In de regen vond ik ze wat tam, maar bij droog weer blijken ze soepel aan te grijpen en goed door te remmen wanneer je doorknijpt, zonder dat ze te fel zijn.

Wereldfiets

De nieuwe Ténéré is een echte motor voor globetrotters die hun avonturen op straat en in het terrein beleven – en niet alleen in de kroeg. Hij heeft dan ook geen overbodige liflafjes waar je aan de bar furore mee kunt maken maar waar je op straat niets aan hebt: in plaats daarvan biedt hij een goede wegligging op straat en offroad, een enorm brede powerband voor alle rijstijlen en veel praktische details die je gaat waarderen als je ermee op pad gaat. Hij biedt misschien iets minder opwinding dan een KTM 790 Adventure R, maar is ook ruim 4000 euro goedkoper: Voor 11.599,- heb je een echte wereldfiets! Yamaha biedt daarbij nog een tweetal accessoire-pakketten: “Onze” Ténéré was voorzien van het Rally pakket met Akrapovic sportuitlaat een hoger zadel een radiator-protector, een koplampbeschermer, een aluminium kettingscherm, LED knipperlichten en een andere nummerplaathouder. Dit pakket kost €1668,51. Daarnaast is er nog een Explorer pack, met Aluminium zijkoffers (35 liter / 37 liter), een mono-seat bagagerek, valbeugels, een heavy duty carterplaat en een middenbok. Dit pakket kost €1903,50.

Pluspunten

  • Brede powerband
  • Betrouwbaar stuurgedrag
  • Strakke wegligging
  • Goede offroad-eigenschappen

Minpunten

  • Blok steekt rechts uit
  • Ruitje niet heel stil
  • Zithoogte met Rallyzadel wel erg hoog

Donatie

Vond u dit een goed artikel? Dan zou ik het op prijs stellen als u me op een kop koffie trakteert! U kunt een kleine bijdrage storten via de “donatie” knop in de menubalk. Bij voorbaat dank!

Technische gegevens Yamaha Ténéré 700
MOTOR
bouwwijze 2-cyl. Lijnmotor met 270° krukas
koelsysteem vloeistof
klepbediening DOHC
kleppen per cilinder 4
boring x slag 80,0 x 68,6 mm
cilinderinhoud 689cc
compressieverhouding 11,5:1
smeersysteem wet sump
brandstofsyteem injectie
maximum vermogen 54 kW (73 pk) @ 9.000 tpm
maximum koppel 68 Nm @ 6.500 tpm
koppeling natte multiplaat
bediening kabel
aantal versnellingen 6
sec. overbrenging ketting

RIJWIELGEDEELTE
frame Vakwerkframe / dubbel wiegframe, staal
voorvering 43 mm telescoop
instelmogelijkheden in- en uitgaande demping
achtervering monoschokdemper met linksysteem
instelmogelijkheden veervoorspanning, in- en uitgaande demping
veerweg voor/achter 210 mm / 200 mm
bandenmaat voor/achter 90/90-21 150/70-18
voorrem 2 x 282 mm schijf
remtangen 2-zuiger met ABS
achterrem 245 mm schijf
remtang enkelzuiger met ABS
wielbasis 1590 mm
balhoofdhoek/naloop 27° / 105 mm
rijklaargewicht 204 kg
zithoogte 875 mm
tankinhoud 16 liter
prijs in Nederland €11.599,-