Door Peter Aansorgh © copyright Peter Aansorgh Producties

Voor sommige motoren moet je sterk of groot zijn, voor andere een volleerd coureur. Maar er zijn ook motoren die het iedereen naar de zin maken, van beginnende stadsrijder tot een doorgewinterde toerliefhebber. Zoals de nieuwe Kawasaki Versys 650.

 

 

 

Prijs vanaf € 8.799,

Versys betekent “Versatile System”. De Kawasaki Versys 650 is dan ook is ontworpen om zich in elke situatie en op elk soort wegdek thuis te voelen. dat idee heeft Kawasaki bij de nieuwe Versys naar een nog hoger niveau getild. Zo zijn de toercapaciteiten verbeterd met een andere stroomlijn, voorzien van een ruitje dat 6 cm in hoogte kan worden versteld en dat zijn werk turbulentievrij doet, tot dik 140 km/uur. Het dashboard is compact maar zeer compleet en heeft zelfs een versnellingsindicator. Verder ziet de Versys er slank en hightech uit, met de onder het blok geplaatste uitlaat en de prachtige, om die uitlaat heen gekromde swingarm. De motor lijkt robuust, dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het riante tankvolume van 21 liter, dat bij een rustige rijstijl een actieradius van bijna 400 km mogelijk maakt.

 

Zitcomfort

De Versys 650 heeft een actieve zithouding met een gematigde zithoogte van 840 mm. Door de smalle bouw kunnen ook kleinere mensen goed met de voeten bij de grond. Het getrapte zadel is lekker zacht, voor lange ritten misschien zelfs iets te zacht. Onder het zadel huist een stevig subframe dat een laadvermogen van 208 kg toelaat, zodat de als accessoire leverbare monokey top- en zijkoffers nu gelijktijdig kunnen worden gebruikt. Heel prettig is dat de Versys 650 ook met zijkoffers relatief slank is, zodat ze zich heel gemakkelijk door de files laat laveren.

 

Wendbaarheid troef

De Versys 650 is lekker stabiel en stuurt heel gemakkelijk. De instelbare voor- en achtervering vangen oneffenheden effectief op, zodat de motor altijd rustig en beheersbaar blijft, ook als je flink remt. Dan merk je meteen dat het krachtige ABS-remsysteem erg goed te doseren is. Nuttig, want door het pittige karakter van de 69 pk sterke tweecilinderkrachtbron ga je al gauw wat vlotter rijden. De twin biedt trekkracht in een breed toerengebied: bij lage toeren is het een zeer dociel blok, dat dankzij de balansassen en de rubberen motorophangingen mooi trillingsvrij draait. Maar wanneer je voorbij de 5.000 tpm doortrekt, dan groeit zijn trekkracht gestaag. Je kunt dus ook heel sportief rijden met de Versys, wanneer je het toerental tussen de 6.000 en 9.000 tpm houdt. Je moet daarvoor uiteraard wat meer schakelen. Dat doet de Versys 650 zeer precies, met goed op elkaar aansluitende versnellingen en een licht te bedienen koppeling.

 

DNA

Veelzijdigheid zit in het DNA van de nieuwe Versys 650. De Versys 650 is zeer wendbaar, lekker vlot en vooral gemakkelijk in de omgang. Niet slecht voor een motor die voor slechts € 8.799,– bij de dealer staat!

 

 

Harley-Davidson Street Glide Special

 

 

Harley-Davidson Street Glide Special

Onthaasten in stijl

 

Things are different on a Harley, zo is het motto van Harley-Davidson. En inderdaad, aan boord van de nieuwe Street Glide Special krijgt toeren een heel andere dimensie. Een van ultieme luxe en ontspanning…

 

Prijs: vanaf €29,500,-

 

Bij Harley-Davidson draait alles om de beleving. De 87 pk sterke, 1690cc “High Output Twin Cam 103”- motor speelt daarin een grote rol. Deze 45° V-twin levert een heerlijke heartbeat en een maximum koppel van 138 Nm bij 3.500 tpm. Door dat laagtoerige karakter kun je lekker schakellui rijden. Je ploft in de vijfde versnelling met 60 km/h door de dorpjes, met net 1.500 tpm op de klok. Je kunt dan nog steeds gewoon optrekken, hoewel dat natuurlijk vlotter gaat als je de hak/teen schakelhendel een paar versnellingen terugtikt. De machine ronkt er dan met een onverwachte vlotheid vandoor. De zesde versnelling werkt als overdrive, waardoor de Street Glide Special met 130 op de klok nog steeds maar 3.000 toeren draait.

 

Rijke uitrusting

Qua uitrusting ontbreekt het de Street Glide Special aan niets. Zo is er bijvoorbeeld een “Boom! Box 6.5GT”-infotainment-systeem met kleuren touch-screen, bluetooth, GPS-navigatie en radio. Dat alles is te bedienen via knoppen op de stuurhelften. Routes kunnen worden geüpload via een USB-aansluiting in een van de dashboardkastjes. Verder is de Street Glide Special standaard uitgerust met twee ruime koffers, die je dicht kunt doen zonder ze “op slot” te zetten. Handig, want dan heb je onderweg niet steeds de sleutels nodig. Die heb je ook niet nodig voor het contact, want de Street Glide Special beschikt over een keyless startblokkering met alarmsysteem.

 

Vorstelijk

Het zitcomfort van de nieuwe Street Glide Special is ronduit vorstelijk. Het zadel heeft een zithoogte van slechts 695 mm en is supercomfortabel. De voeten staan op in hoogte verstelbare treeplanken en het stuur is lekker breed. Het zorgt voor een actieve zitpositie achter de nieuwe “Batwing”- kuip, die een ventilatiekanaal onder de ruit heeft. Dat voorkomt turbulentie. Het gevolg is dat je zelfs op hoge snelheid nauwelijks last van gebulder hebt.

 

Zwieren

Met een eigen gewicht van 372 kg is de Street Glide Special beslist geen “rijlesmotor”. Toch stuurt deze motor verrassend gemakkelijk, dankzij een goed gekozen geometrie en een betrouwbaar aanvoelend rijwielgedeelte. De 49mm-voorvork zorgt voor een goede stabiliteit, terwijl je de motor dankzij de instelbare achtervering op alle beladingen kunt aanpassen. De vering zelf is lekker progressief, zodat kleine oneffenheden goed worden weggestreken, zonder dat de machine deinerig wordt. De motor voelt daardoor vertrouwd aan en rolt als vanzelf scherpe bochten in, terwijl je hem door het enorme motorkoppel weer gemakkelijk overeind zet.

 

Conclusie

De Harley-Davidson Street Glide Special kost €29,500,-. Daarvoor krijg je een bijzonder stijlvolle en comfortabele cruiser, waarmee je gemakkelijk en in alle luxe kunt toeren. En motor die door zijn relaxte heartbeat voor de ultieme “onthaasting” zorgt.