Door Peter Aansorgh © copyright Peter Aansorgh Producties

T30 Banden

A40 Banden

 

 

 

 

 

 

 

 

Het duurt niet lang voor ik mijn voeten anders op de voetsteunen moet zetten om te voorkomen dat ik mijn tenen een alternatieve pedicurebehandeling op het asfalt geef. En dat op een allroad! Die nieuwe Bridgestone A40 allroadband stuurt al net zo gemakkelijk als de T30 Evo toer-sportband!

 

A40, de adventure-sports-band

Doorgaans heb je veel controle over een allroad, omdat je er recht opzit en je een breed stuur tussen je knuisten hebt. Maar dat betekent nog niet dat ze heel gemakkelijk licht sturen, neutraal zijn of dat ze een hoge stabiliteit hebben. Daarin spelen het hoge zwaartepunt en de lange veerwegen een rol, maar ook de banden, zo blijkt als we in hoog tempo door de bergen van de Algarve blazen. Met de Triumph Tiger reed ik in de derde bocht mijn Difi-laars al aan de grond. Indrukwekkend, hoe gemakkelijk die Triumph instuurt en hoe vertrouwd het voelt als je de motor plat legt. Dezelfde ervaring krijg ik op een Yamaha Super Ténéré 1200, die ineens een stuk wendbaarder geworden is nu hij op de nieuwe Bridgestone A40 allroadbanden staat. En ook de Suzuki V-Strom 1000 stuurt gewoon perfect op de A40, neutraal, licht en met een bijzonder goed gevoel over de grip.

 

Groovy

De Bridgestone A40 is bedoeld voor adventure-sports motoren van 500 tot 1200cc. De band sluit aan op de trend dat dit soort motoren voornamelijk – maar niet uitsluitend – op het asfalt worden gebruikt. Ten opzichte van zijn voorganger, de Battle Wing, moet de A40 dan ook vooral meer grip, een scherper stuurgedrag en een betere stabiliteit bieden, waarbij ook de prestaties op natte ondergrond niet zijn vergeten. Daarvoor heeft de A40 bijvoorbeeld een nieuwe karkasconstructie, die zowel voor als achter is voorzien van een Mono Spiral Belt koordlaag van “High tensile Super Penetrated Cord”, een koord dat bestaat uit vijf in rubber gevatte staaldraden. Dat zorgt samen voor een stijf loopvlak en een hoog dempend vermogen. De voorband biedt nu een groter contactvlak, zowel rechtuit als in de bochten. Dat geeft meer comfort, minder vermoeidheid, een betere handling en meer grip. Dat laatste komt ook door de nieuw ontwikkelde compounds met Silica Rich in de voorband en Silica Rich EX in de achterband. Dat zorgt voor lage slijtage en goede natte grip van het loopvlak. Het loopvlak van de voorband heeft profielblokken, die in zijdelingse richting zijn verlengd, zodat ze tijdens het rijden van bochten minder vervormen voor een zekerder gevoel. Een korte tussengroef net naast het centrale deel zorgt daarbij voor enige beweging in het loopvlak bij rechtuit rijden en matige bochten, waardoor de compound sneller opwarmt. De groeven zelf zijn breder voor een verbeterde waterafvoer. Om diezelfde reden heeft ook de achterband bredere groeven. Die zijn zo geplaatst dat er grotere blokken ontstaan, zodat de stijfheid en de stabiliteit is verbeterd. De achterband profiteert daarbij van een breder hielgedeelte. Het gevolg is dat de A40 ten opzichte van de Battle Wing 22% meer levensduur en 4% meer grip biedt.

 

Offroad…

Er zijn niet veel mensen die met een allroad het terrein in gaan, maar ze zijn er wel en velen willen de mogelijkheid toch open houden. En dus sturen we de allroads ook van de gebaande paden af, over stoffig rood gekleurde gravelpaden. Daar is uiteraard minder grip dan je met een noppenband zou hebben, maar toch is er heel goed te rijden, als je het niet te bont maakt. Er is nog best wat grip en het karkas absorbeert hobbels en stenen goed. Een eigenschap die de band ook op slechtere asfaltpaden bijzonder fijn en betrouwbaar laat aanvoelen. Prettig, want dat betekent dat allroadrijders kunnen profiteren van magnifieke prestaties op de weg, terwijl licht offroadgebruik nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

 

30 Evo, sport-toer

Die gravelpaden laten we natuurlijk links liggen als we met de nieuwe T30 Evo op pad gaan. Die is bedoeld voor motoren van 500 tot 1200 cc die worden ingezet voor toerwerkzaamheden of wat sportiever weggedrag. En dat laatste is precies wat wij doen als we achter ex-GP-wereldkampioen Freddie Spencer over de asfaltwegen brullen. Hij is het duidelijk nog niet verleerd en het vergt de nodige inzet en overtuiging om zijn spoor te volgen. Maar dat vertrouwen is er en dat mag voor een groot deel op het conto van de T30 Evo worden geschreven, die onder de door mij bestuurde Honda VFR800Fi liggen. De band stuurt heel exact en behoorlijk lichtvoetig. Deze motor voelt van zich behoorlijk massief. Hij stuurt van zich erg goed, maar niet superlicht. Op de T30 Evo is dat duidelijk anders, de motor is zeer gemakkelijk van een linker in een rechter bocht te smijten. En omgekeerd, natuurlijk.  De VFR laat zich op de Evo’s ook erg gemakkelijk mikken en is bij elke hellingshoek neutraal. Je hoeft niet tegen een stuurhelft te drukken om hem in de bocht te houden, hoe plat je hem ook legt. En de band geeft vooral veel feedback, je voelt gewoon heel goed dat je nog grip hebt, waardoor je ook steeds verder durft te gaan. En niet alleen als het droog is. Toevallig reed ik vorige week in de regen door de Jura naar Lyon op een Honda Crossrunner, die door MotoPort Echt net op T30 Evo’s was gezet. Zo kon ik bij wijze van sneek preview al ervaren dat de grip op nat wegdek bijzonder goed is en dat vooral het gevoel over de natte grip op hoog niveau staat!

 

USP

Die natte grip is een van de USP’s van de Bridgestone T30 Evo, die de T30 opvolgt. Die stond al bekend om zijn neutrale weggedrag, de hoge stabiliteit en de snelle stuurrespons. De T30 Evo moet daar goede grip en controle op nat wegdek aan toevoegen. Dat zit voornamelijk in het contactvlak, zodat de onderhuidse karkasopbouw gelijk bleef, met een mono-spiral-belt koordlaag en HTSPC koord. Het contactvlak kreeg nieuwe compounds, voor met “silica rich” en achter met “Silica Rich EX”, dat een iets hogere werktemperatuur heeft. De achterband heeft bovendien een 3-layer-compound met een harde rubberstrook in het midden voor een hoge levensduur en een zachte compound aan de zijkanten voor goede grip in de bochten. Dit loopvlak kent bovendien een nieuw profiel. De subgroeven hiervan – dat zijn de korte groefjes die tussen de lange groeven in liggen – zijn verlengd tot aan de middenstrook voor meer waterafvoer in het contactvlak. De lange, gebogen groeven zijn iets verder naar buiten geplaatst om de stijfheid van het loopvlak te verbeteren. Het aangepaste profiel zorgt er ook voor dat het contactvlak toeneemt als de hellingshoek toeneemt. Het resultaat is een band die een 4% hogere wrijvingscoëfficiënt op nat geeft, 9% sneller op een nat circuit circuit is en een 9% kortere remweg op nat wegdek heeft. En dat dit niet alleen theorie is, hebben we gemerkt. De Bridgestone T30 Evo blinkt uit door wendbaarheid en vertrouwen!

 

 

Leverbare maten:

A40

110/80 R19 M/C 59V

150/70 R17 M/C 69V

Meer maten volgen nog

 

T30 Evo

120/70 ZR 17

180/55 ZR 17

160/60 ZR 17

Begin volgend jaar zijn alle huidige T30 maten in Evo-uitvoering leverbaar.