Door Peter Aansorgh © copyright Peter Aansorgh Producties

De kwaliteit die gewend bent, maar dan supervoordelig. Gaat Telfort banden maken? Nee, maar het budget-bandenmerk Maxxis komt wel met een Sport-toerband. En dat de gevestigde orde daar wat van te vrezen heeft, dat werd al snel duidelijk op het Zuid-Spaanse Ascari.

“De SuperMaxx ST is een sport-toerband, geen circuitband. We zijn op het circuit omdat we hier een veilige omgeving hebben om foto’s te maken. Houdt dat s.v.p. in gedachten”, stelt Steve Cain, die de introductie van de SuperMaxx ST voor het Chinese merk organiseert. Hahahahahahahaha. Gevoel voor humor die gast. Bij de gemiddelde motorrijder stroomt het met adrenaline gevulde bloed na drie circuitbochten uit de hersenen naar een zeker lichaamsdeel en is de enige werkende communicatie die tussen de rechterhand en het wegdek… En dat is met journalisten niet anders, al heeft het circuit van Ascari een paar bochten die niet met het oog op motorrijders gemaakt zijn: scherp, met hoogteverschil, verkanting èn een betonwand op de rand van het asfalt. We zijn ervoor gewaarschuwd, er staan gele vlaggen en pylonen, maar de fotografen hebben juist die bocht uitgekozen. En dus wordt zelfs daar gas gegeven…

 

Ascari

Gelukkig laat de nieuwe SuperMaxx ST zich van de beste kant zien. Er staat een tamelijk gevarieerd gezelschap klaar, variërend van naked bikes als de Suzuki GSR 750 tot Superbike’s als de KTM RC8 of de Suzuki GSX-R1000. En zelfs snelwegkanonnen als de Kawasaki ZZR1400 of de Suzuki Hayabusa staan paraat. Superbike-rijder Chris Walker, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van deze band, rijdt een rondje of drie voor om de juiste lijnen te laten zien en dan wordt het roedel opgewonden journalisten losgelaten op het prachtige circuit, dat een hoop interessante bochten kent. Zoals de Senna S, een lekkere ruime linkerbocht of Copse, een rechterbocht die verder doordraait dan je denkt. Gachot, een lastige hairpin, Brundle, een linkerbocht waar helden vol gas doorheen gaan. Sebring, een knik gevolgd door een scherpe rechterbocht, waar je in de knik van 200 km/uur terug moet remmen, terwijl je al schuin ligt. En natuurlijk KZ1, de snelle bocht naar het rechte stuk bij start-finish. Ik start waar ik een paar maanden geleden op Spielberg ben geëindigd, met een GSX-R1000 waar ik me goed op thuis voelde. En ook op de SuperMaxx is het vertrouwen snel daar. In de Senna S en Copse heb ik al snel de Difi kneeslider aan de grond, waarbij het voelt alsof er nog veel meer grip is. In Brundle doe ik het gas toch even iets dicht, maar de GSX laat zich gemakkelijk inknikken en ik houd zat ruimte over. Volgende keer toch vol gas…? Sebring is geweldig. In eerste instantie valt mijn snelheid tegen, 120 op de klok… Tot ik me realiseer dat het een Britse fiets is. Het zijn mijlen… Dat maakt de stabiliteit van de SuperMaxx tijdens het remmen des te indrukwekkender.

 

Wendbaar

Nog indrukwekkender wordt het als ik overstap op de KTM RC8. Ik had er nog nooit op gereden, maar wat een geweldige fiets is dat. Stabiel, wendbaar, beresterk van onderuit en zo gemakkelijk om er hard op te gaan. Ook op de SuperMaxx ST. De stuurprecisie is eenvoudigweg perfect. Dat valt me zelfs mee met de wat bejaarde Hayabusa. Doet me altijd denken aan een bulldozer. Beresterk, maar wel een beetje zwaar. En toch met de zitpositie van een circuitfiets. En daar doet-ie het goed op de SuperMaxx ST. Stabiel, rustig, maar toch vrij goed te mikken en met een razendsnelle acceleratie. Ook stabiel bij het remmen in Sebring… niets op aan te merken. Maar wel een enorm verschil met de Suzuki GSX-S1000F en de Kawasaki Z1000, die ik uiteraard ook probeer. Wederom een goed gevoel over de grip, maar vooral een enorme wendbaarheid, waarbij de Suzuki me iets beter bevalt. Daar krijg ik in Senna, Copse en Gachot moeiteloos de knie aan het zwarte spul, lukt met bij de Z1000 net niet hoewel die wel iets sneller aanvoelt. Beide motoren hebben een hoog, breed stuur, waarmee je geweldige power over de wendbaarheid hebt. Al voel je bij beide motoren wel dat het rijwielgedeelte vooral bij de snelle Brundle-knik ietwat flex vertoont. De banden niet, die zorgen dat de verbinding tussen velg en asfalt stabiel en veilig verloopt. De motor zoekt niet, hij shimmyt niet, je voelt goed aan dat er nog grip is, wat wil je nog meer…

 

Streetwise

De SuperMaxx ST doet het heel goed op het circuit, al is de band daar helemaal niet voor bedoeld. Het is een sportieve toerband, dus voor op straat. Maar je raad het al, ook op de straten in de bergen achter Ronda is er weinig op de Chinese rubbers aan te merken. Natuurlijk heb ik met voorbedachte rade een GSX-S1000F geconfisqueerd en dat is de perfecte keuze voor deze contreien. Ook hier weer dat verschrikkelijke wendbare gevoel, een goede grip en een fijne feedback. En die telt, want dit Spaanse departement kent ook wel wat weggetjes met kaal gesleten, stoffig asfalt, hier en daar doordrenkt met platgereden olie-olijven. En dan zet ook een SuperMaxx ST achterband wel eens een stapje opzij. Belangrijk is dat je het tijdig voelt en kunt corrigeren. Het vertrouwen groeit er alleen maar van. Ik durf zelfs een overstap naar de bulldozer aan, maar zoals verwacht bevalt dat niet zo. Op de Hayabusa is de grip goed, de feedback ook, maar het blijft een snelwegkanon dat niet is gemaakt voor scherpe bochten. Ik weet echter vrij vlot iemand voor de Hayabusa te interesseren, zodat ik zijn Kawasaki Z1000 kan overnemen. Die stuurt net als de Suzuki GSX-S1000F. Geweldig ding, snel, wendbaar en met SuperMaxx banden die niets aan die prestaties afdoen…

 

1 miljoen

Je vraagt je af hoe een fabrikant zonder voorkennis in een keer een band kan neerzetten die zich zo op het eerste gezicht kan meten met de producten van de topfabrikanten. Dat ligt dan meer aan onze voorkennis dan aan die van Maxxis. Het merk is in 1967 begonnen met de fabricage van fietsbanden en heeft het gamma snel uitgebreid. Het maakt inmiddels banden voor ongeveer alles dat draait, van kinderwagenwielen tot vrachtwagenbanden, van ATV-sloffen tot crossbanden, van autobanden tot scooterrubbers. En waarschijnlijk staat zelfs het karretje dat je op je laatste rit naar het vagevuur begeleidt op Maxxis rubbers. Ze maken 1 miljoen banden per dag. En zelfs motorbanden maakt Maxxis al jaren. De scooterbanden staan bekend om hun goede prijs-kwaliteitsverhouding, de motorcrossbanden draaien mee in het WK, op het Kawasaki Team Green. Ook de enduro’s van KTM staan tegenwoordig af fabriek op Maxxis noppenbanden. En bij KTM draait het zeker niet alleen om de prijs, een KTM is altijd “ready to race”…

 

Prijs/kwaliteit

Maxxis heeft dus meer dan genoeg ervaring met banden, maar de categorie motorbanden voor straatmotoren ontbrak tot nu toe. Althans, in ons land, want Maxxis is toch al even bezig met banden voor lichte motorfietsen. Daarvoor had Maxxis al de 6029, een toer-sportband voor motoren tot 600 cc, de MA PS, een echte circuitband en de MA 3DS, een toerband. Daarmee doe je het in China, Brazilië en Thailand best aardig, maar in Europa wordt alles onder de 600cc – ten onrechte, vind ik – als rijlesbrommer beschouwd. Wil je in de kroeg meetellen, dan moet het groter. Size matters, niet waar… Wil je in Europa dus ook een beetje rubber slijten, dan moet er iets stevigers op tafel komen. En dus werd in vijf jaar een opvolger van de 6029 klaargestoomd, klaar voor pk-kanonnen tot 1300 cc. Dat red je niet met een diagonaal karkas en dus kreeg de SuperMaxx ST een radiale karkasopbouw, met 3 polyester karkaslagen in de voorband, 2 in de achterband. Daarover ligt een enkele staalgordel breaker-laag, waarvan de SSB (Spiral Steel Belt) staalkabels bestaan uit in elkaar gedraaide staaldraden. Opvallend is daarbij, dat de spoed tussen de staaldraden gelijk is, maar dat de staaldraden in het midden met een hogere voorspanning om het karkas zijn gewikkeld, waardoor de band in het midden stijver is voor een goede stabiliteit en een hoge levensduur. Aan de zijkanten geeft de band meer mee, zodat meer mechanische grip wordt gecreëerd. Een relatief hoge “beadfiller” – dat is de rubberen strip die op de stalen ring ligt die de band op de velg houdt – zorgt dat de zijwanden van de band vrij stijf zijn, waardoor de band een goede stuurprecisie biedt. Ten opzichte van de 6029 geeft dat een verbetering van de stuureigenschappen met 15%, zo meldt Maxxis. De contour van de band is ook iets anders, de diameter van de voorband is in het midden 2% groter, die van de achterband drieënhalf procent groter. De banden zijn dus iets spitser. Dat geeft een sneller stuurgedrag en een groter contactvlak in de bochten, wat tot meer grip en een lagere materiaalspanning leidt. En dat verbetert de levensduur.

 

Sipes

De Maxxis SuperMaxx ST heeft geen multi-compound techniek. Bij de SuperMaxx ST worden de verschillende gripzones door de variabele koordspanning bereikt. De compound zelf heeft naast silica en koolstof ook Silane als filler. Dat geeft het rubberen een fijnere structuur, waardoor het rubber beter contact heeft met de micro-ruwheid van het asfalt. In het loopvlak is in V-vormig profiel aangebracht, met groeven die over het midden doorlopen. Naar de zijkant toe zijn er meer groeven, zodat de waterafvoer intensiever wordt naarmate je meer hellingshoek krijgt. Opvallend is dat er tussen de groeven in de profielblokken hele dunne sneetjes of “sipes” zijn aangebracht. Iets wat we kennen uit auto-winterbanden, maar in motorbanden zie je het niet vaak. Sipes zorgen voor een lichte vervorming, waardoor de band sneller opwarmt en er in bochten extra waterafvoer ontstaat. Die vervorming vinden we in motorbanden vaak ongewenst, omdat het ten koste gaat van de stabiliteit. Nu heeft de SuperMaxx maar een beperkt aantal sipes, bovendien heeft Maxxis de sipes een zig-zag vorm gegeven, waardoor de profielblokken bij het vervormen tegen elkaar afsteunen. Zo blijft de stabiliteit gehandhaafd. Verder valt het op dat de V-vorm in het voorwiel omgekeerd staat ten opzichte van het achterwiel: de zijkanten van de V raken het asfalt dus eerst, de punt het laatst. Voor de waterafvoer schijnt dat geen nadelig effect te hebben, het grote pluspunt is dat de stabiliteit tijdens het remmen hierdoor beter is.

 

Maar dan heel voordelig…

Maxxis heeft in haar eerste poging een toer-sport band neergezet die qua stabiliteit, wendbaarheid en grip op het droge indrukwekkende prestaties neerzet. Op het nat hebben we het niet kunnen proberen, maar de voortekenen lijken goed. De vraag is, kiest het Nederlandse publiek bij de volgende bandenwissel voor de nieuwkomer, of zorgen scepsis en angst voor gezichtsverlies bij de motorvriendjes voor een conventionele keuze. Een en ander zal ook afhangen van de prijs. En dat is Maxxis zich zeer bewust: “Ons merk heeft altijd geprobeerd om de cost of ownership van een motor aangenaam te houden. We staan dus bekend om onze goede prijs/kwaliteit verhouding”, aldus McMartin, managing Director van Maxxis International UK. “Mensen verwachten van Maxxis dus al een lagere prijs, bovendien hebben wij in dit segment nog geen naam gevestigd. Wij zijn ervan overtuigd dat de SuperMaxx ST zich qua kwaliteit en prestaties kan meten met de topmerken. Maar dan nog zullen we een lagere prijs moeten rekenen willen mensen ons het voordeel van de twijfel gunnen.” De kwaliteit die je gewend bent dus. Maar dan heel voordelig…