Door Peter Aansorgh © copyright Peter Aansorgh Producties

Yamaha’s “Yard Built” programma levert verrassende creaties op. Zoals de XV950 Racer. Dat is een prachtig gebouwde “Easy Rider”, voorzien van de sportieve zitpositie van een racer. En dat rijdt onverwacht dynamisch!

Met het Yard Built programma laat Yamaha oude tijden herleven. Tijden, waarin motorliefhebbers er alles aan deden om hun motorfiets een heel eigen karakter mee te geven. En daar hoefde je echt geen Orange County-specialist voor te zijn. Er waren allerlei bolt-on accessoires te koop, waarmee de gemiddelde hobbyist, gewapend met schroevendraaier en steeksleutel, zelf in zijn garage kon knutselen. En dat is nu weer zo, want er is een keur aan accessoires te koop, waarmee je een standaard motor in jouw eigen, unieke bike kunt omtoveren. Hoe mooi dat kan zijn, toont Yamaha met de XV950 Racer. Van origine is dat een echte custom, met een lange wielbasis, een lage zit, een lui onderuit staande voorvork, een druppel-tank, veel chroom, naar voren staande voetsteunen en een hoog stuur. Maar bij de Yard Built racer is het stuur vervangen door een stel clip-ons, die onder de kroonplaat op de voorpoten zijn gemonteerd. Samen met de meer naar achteren geplaatste café-racer voetsteunset geeft dat een sportieve, wat voorover neigende zithouding. Dat sportieve beeld wordt verder vervolmaakt door aluminium “racing” nummerplaatschilden, veel matzwarte details, sportief ogende achterschokdempers, dito wave-remschijven en een race-kuipje. De digitale snelheidsmeter – die vanaf de rechter stuurhelft te bedienen is – alsmede het LED achterlicht en de LED knipperlichten voegen een contrasterend, modern tintje aan dit bijzondere huisvlijt-voorbeeld toe.

 

Mikken

De zitpositie, die ontstaat door de combinatie van het lagere, brede zadel, de andere voetsteunen en de clip-ons, is een tikje bizar. Maar op een of andere manier werkt het perfect. Het luchtfilterhuis steekt vrij ver uit, maar je hebt er geen last van, het zicht in de spiegels is perfect en het zadel is comfortabel genoeg om het er uren op uit te houden. De zitpositie geeft ook aardig wat weerstand tegen de rijwind die over het kuipje komt, zodat je het ook op de snelweg goed kunt volhouden. Nog belangrijker is echter dat de zitpositie een heel goede controle over het weggedrag van de motor geeft. Toegegeven, bij stapvoets manoeuvreren moet je wel wat kracht zetten om het stuur te draaien, maar eenmaal op snelheid stuurt het juist verrassend gemakkelijk. Waar je bij een gewone custom vaak weinig gevoel hebt over de voorwielgrip, voel je bij de XV950 racer heel goed wat het 100/90 – 19 Michelin Commander voorband doet. Bovendien blijkt deze Yamaha ondanks zijn 251 kg behoorlijk licht te sturen. Je legt hem moeiteloos op één oor en hij laat zich door slingers bijzonder gemakkelijk omgooien. Daarbij kun je zelfs een behoorlijk tempo aanhouden, omdat de racer lekker neutraal voelt en goed op de ideale lijn te mikken is. En hoewel het een erg fijne motor is om lekker relaxed mee te toeren, is het hierdoor ook heel leuk om sportief met deze motor te rijden.

 

Strak

Het veelzijdige karakter wordt ook veroorzaakt door de prettige vering. Voor is deze vrij soepel, maar stug genoeg voor een goede stuurprecisie. Achter zou hij voor het sportievere werk iets meer demping mogen hebben, maar is hij wel zeer comfortabel. De veerwegen zijn met 144 mm voor en 116 mm achter voor een dergelijke motor ook tamelijk ruim bemeten. En elk geval zorgt het ervoor dat de motor comfortabel is, maar dat het dubbele wiegframe ook stabiel blijft aanvoelen als je wat vlotter rijdt. En dat doe je ook al snel, waarbij je in no-time extra ventilatiegaten in de neuzen van je laarzen rijdt, omdat de breed naar buiten staande voetsteunen snel richting asfalt gaan. Waarbij je trouwens ook snel merkt dat je de rem-techniek wat moet aanpassen. Een custom heeft verhoudingsgewijs meer gewicht op het achterwiel dan een sportmotor en dat vraagt een andere remkrachtverdeling. Daarmee heeft Yamaha duidelijk rekening gehouden: de achterrem is wat feller dan normaal, de voorrem is juist wat minder agressief. De zwevend gemonteerde tweezuigerremtang grijpt in eerste instantie lekker direct aan op de enkele 298mm waveremschijf, maar als je doorknijpt, merk je dat de remkracht niet erg explosief toeneemt. Je moet hard knijpen om een flinke remvertraging met het voorwiel te halen. Maar pak je de achterrem erbij, dan zijn er zulke goede remvertragingen mogelijk dat je je gelukkig prijst met de aanwezigheid van het ABS-systeem!

 

Roffel

Het Jekyll&Hyde-idee, dat je op deze motor krijgt, wordt versterkt door het karakter van de luchtgekoelde, 942cc SOHC V-twin. Hij levert een maximum vermogen van 52,1 pk bij 5.500 tpm. Op papier lijkt dat weinig. Je voelt echter al snel dat dit blok niet is getuned op vermogen, maar op souplesse en trekkracht van onderuit. De brandstofinjectie werkt met een zeer geraffineerd functionerende 3-D-mapping. De gasreactie is soft en gemakkelijk te controleren, zodat je al gauw wat bruusker gaat rijden. Je voelt dat je de controle hebt over het koppel, dat in overvloed aanwezig is. Je kunt heel gemakkelijk met 30 km/h in de 3 door een dorpje tuffen en bij het verlaten van de bebouwde kom ineens het gas open draaien. De XV950 Racer brult dan zonder klapperen weg, waarbij de fraaie Akrapovic uitlaatdemper een heerlijke roffel laat horen. Je voelt het blok dan steeds sterker worden, tot dik 100 km/h aan toe. Een toerenteller heeft de motor niet, dus bij welke snelheid hij zijn maximumkoppel van 79,5 Nm @ 3.000 tpm bereikt, is moeilijk te zeggen. In elk geval trekt hij in de 3 vlot door tot 100 km/h, bij 110 km/h begint de trekkracht wel af te bouwen en moet je doorschakelen naar de 4. Schakelen doet de vijfversnellingsbak niet superstil, maar wel soepel en precies. Het geeft het blok allemaal een uniek karakter. Je kunt er heel lekker rustig mee toeren, maar je verveelt je beslist niet als je een beetje over de dijken wilt poken…

 

Easy Racer

Het is een bijzondere motor, die Yamaha XV950 Racer. Uiterlijk ziet hij er uit als een kruising tussen een sportieve classic en een custom en ook in het gebruik lijkt hij de voordelen van de twee karakters te combineren. Het is echt een Easy Racer, die ook nog tamelijk vriendelijk is voor de portemonnee: MotoDrive haalde 208 km uit de 12 l tank en moest toen 9,6 l tanken. Dat is een verbruik van slechts één op 21,6! Combineer dat met de uiterst attractieve aanschafprijs van € 10.699,- , dan weet je zeker dat de Yamaha X950 racer een trip naar je dichtstbijzijnde MotoPort-vestiging meer dan waard is…